Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Pere Foix i Cases

Torà,1893-Barcelona,1978. El seu nom complet era: Pere Carles Josep Foix Cases

Membre de la CNT des de molt jove. Va formar part de la redacció de Solidaritat Obrera. Amic d'Àngel Pestaña, però per estar en desacord amb les accions de la FAI es va unir a Esquerra Republicana de Catalunya el 1932, trencant amb la CNT. Col.laborar amb L'Opinió, La Humanitat i La Rambla. Va ser membre de l'oficina de premsa de la Generalitat de Catalunya.
image

Com a periodista i escriptor, Foix va utilitzar diversos pseudònims, com ara Lleó X. Xifot, Albert de la ville o Delaville. Firmes que apareixen en diaris com Le Libertaire, L'lnternationale (tots dos parisencs), Desperteu!, De Vigo, Solidaritat Obrera, L 'Opinió, La Humanitat, La Rambla, els tres últims d'inspiració nacionalista. Exiliat a Mèxic portarà a terme una extensa tasca com a escriptor.

Pere Foix va escriure diversos llibre, però la seva obra més destacada serà 'Apòstols i mercaders' (1957) , Premi dels Jocs Florals de llengua Catalana de Montevideo, el 1949 (Nova Terra, Barcelona, 1976), que és també la que més plenament reflecteix la seva intensa militància anarquista. Es tracta d'un conjunt de biografies de gran valor testimonial, per això estan considerades com una font primordial per l'estudi del anarcosindicalisme català dels anys vint i primera meitat dels trenta. És un dels seus pocs llibres que es troba o es trobava amb certa facilitat a les llibreries de segona mà.

Després de la guerra civil va fugir a Mèxic fins al 1977 en que va tornar a Barcelona. Va escriure:

* Los archivos del terrorismo blanco (1931)
* La classe obrera, la revolució, la República i l'Estatut (1932)
* Corporativisme o república social (1934)
* Barcelona, 6 d'octubre (1935)
* Homes d'amor i de guerra (1935), novel·la.
* La criminologia i el dret penal de la Revolució (1937)
* Mentre fem la guerra (1938)
* Catalunya, sí­mbol de llibertat (1942)
* España desgarrada (1942)
* Apòstols i mercaders. Quaranta anys de lluita social a Catalunya (1949)
* Serra i Moret (Mèxic, 1967)

El 2019 s'ha reeditat l'obra 'Apòstols i mercaders'.