Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Torà: la plaça de la Font

Presenta els edificis més atractius i és sens dubte un dels llocs més bells de la vila, tot i que amb les darreres remodelacions perdi un xic del seu encant. Aquesta plaça ha canviat de nom diverses ocasions. Amb motiu de la visita del monarca Alfons XIII, l'any 1907, passa a anomenar-se d'Alfons XIII. Durant la República canvià a plaça de la República, posteriorment tornà a anomenar-se com el monarca. Als anys 80 tornà al nom primigeni plaça de la Font.

Font de la Vila


Està presidida per la la Font de la Vila (1608) una edificació rectangular, que amaga l'aljub, i coberta a doble vessant de lloses. El frontal està protegit per un porxo amb un gran arc de mig punt. El mur dret té adossada una pica subdividida en tres compartiments que servia per rentar la verdura. També s'hi observa una torreta de totxo, construïda posteriorment, amb la finalitat d'airejar l'aigua d'entrada. A la part esquerra s'adossen quatre piques que servien d'abeurador d'animals. La part del darrera és ocupada per un gran safareig amb les lloses inclinades per rentar la roba.
image


A la placa frontal s'hi pot veure la llegenda " el 12 d'octubre de 1907 l'aigua arribà aquí­" que fa referència al nivell que assolí­ l'aigua del riu Llanera després d'uns forts aiguats.
image
Edificis d'interès
Casa Massana (o cal Guatlles). Casa senyorial dels ss. XVI-XVII que presenta una façana notable, destacant una gran porta d'arc de mig punt adovellada.
image
Casa Jovans. Exemple de casa tí­pica del s. XVIII. La façana presenta un vistós rellotge de sol. A la façana del carrer Vila vella s'oberva una finestra geminada d'origen baix-medieval..
image
Molí­ de la Font o de cal Balaguer ( núm. 16). Antic molí­ d'oli i fassina (s. XVIII) que conserva gran part de l'estructura del que havia constituït molí­ del comú.
image
Pont de les Merites


S'aixeca damunt el riu Llanera. Té una longitud de 37 metres i 8 d'alçada. Serveix de pas per anar a l'horta de la partida de les Merites i a l'antic molí­ de la farina del Duc ( actualment només se'n conserva la bassa). La seva construcció comença l'any 1617 i es perllonga fins el 1724 (data inscrita a la pedra).
imageEl nom etimològic prové de la Turris Meritana, situada antigament a la casa de can Porta, lloc que es creu era el pas i frontera de la Marca Hispànica.
image