Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sant Serni

A uns 7 km de Torà. Tot i constituir un tipus de poblament disseminat en masos, existeix un petit nucli agrupat entorn l'església.

Habitants: 25 [cens 2013]
Altitud: 600 m
Situació: A l'W del poble de Llanera i a l'esquerra de la riera que porta el mateix nom. Dista uns 7 km de Torà.
Com arribar-hi: Agafar la carretera en direcció Solsona. A uns 2 km, desviament a la dreta, en direcció Ardèvol. Al cap d'uns 4 km trobarem el trencall, a l'esquerra, per pista de terra.
Festa Major: Setembre, diumenge sobre Mare de Déu.
image

Generalitats

Tot i constituir un tipus de poblament disseminat en masos, existeix un petit nucli agrupat entorn l'església format per cal Gou ( presenta un portal adovellat de notables dimensions), cal Pla, Cal Mas ( que havia estat la seu de la casa del comú de l'antic municipi de Llanera), cal Pastoret i cal Delfí­.
image


A la part nord es troben diferents masos: les Viles, mas Miralles ( finestral geminat amb dos arquets de mig punt esculpits en la part inferior d'un carreu), cal Miqueló, cal Petitó i Vendrells. Poc abans del poble, es troba el pou dels Horts. S'hi accedeix baixant 16 graons i és obrat a base de carreus força considerables, ben tallats i picats, i disposata a filades.
image

Turisme

Podeu menjar al restaurant de cal Gou i si voleu fer-hi estades hi ha les Cases Rurals de cal Mas i cal Deufí­ ( trobareu les urls al lateral enllaços destacats)
image

Història

L'església, dita de santa Maria i sant Sadurní­, ja és documentada a l'any 805, en la donació feta pel Bisbe Leidrad de Lió al monestir de Serni de Tavèrnoles. Inicialment fou una cel·la monàstica que va construir el monjo Sidoni. De la primitiva construcció romànica, d'una sola nau, només se'n conserva la paret del primitiu frontis i una part del mur nord-est.
image
L'actual edifici és fruit d'una reforma i ampliació, realitzada cap el 1764, consistent el l'obertura de quatre capelles laterals, la construcció del cor i la volta de canó amb llunetes. Com a elements destacables, la reixa de ferro forjat que tanca una de les capelles laterals, els travessers de ferro forjat de la porta d'entrada i uns estela discoïdal encastada en un mur lateral. Davant la façana, en el fossar, s'observa un petit altar per beneïr el terme.
imageVestigis arqueològiques

Dins el terme es conserven restes d'estructures i materials arqueològics d'època altmedieval. El més representatiu és l'indret conegut com el Collet Alt de cal Galzeran amb les restes d'un habitatge, una tomba isolada de banyera i una necropoli de roca.
image

Etimologia


El nom Serni, molt habitual al Pirineu, representa una variant de Sadurní­ i és originat per un trasllat, ja sigui directe d'altres noms de poble o bé per l'advocació al sant
image