L'Aguda
La primera menció del lloc de l'Aguda de la qual es té constància data de l'any 1024 en què un judici celebrat a Guissona es consigna el terme de "Taurani sive ipsa Acuta".
Altitud: 610 m
Situació: al capdamunt del coster meridional, acinglat, de la serra de l'Aguda. Dista uns 3 km escassos de la vila.
Com arribar-hi: Sortir en direcció Ponts. A l'alçada de mas Birrot, menys d'1 km, agafar el trencall a la dreta, pista de terra en bon estat.
Aplecs: Dilluns de Pasqua i 12 d'octubre
Observacions: esplèndida vista sobre la vall del Llobregós.

Generalitats
El nucli d'edificis actual queda reduït a dues cases ( cal Màrtir i cal Coberó) i alguns masos dispersos ( Reiners, Homenets i Verdaguer).
Història
Castell de l'Aguda

Era format primerament per una torre de planta circular amb els extrems arrodonits de la qual se'n conserva una alçada de 4 metres. Pel seu aparell constructiu cal datar-la als voltants de finals de segle IX. Posteriorment, al segle XI, s'adossà a aquesta torre un cos allargat de dues parets paral·leles, creant-se una sala de 7 metres d'amplada i una longitud de 17 metres. Al final d'aquest cos longitudinal, es bastí una torre amb una forma circular, que s'adossà al mur est d'aquesta sala.
Santuari de Santa Maria de l'Aguda


Sant Salvador de l'Aguda


Restes arqueològiques
Jaciment del Tossal, d'època íbero-romana i estat de conservació dolent, situat en el punt geodèsic.
Necròpolis de ca l'Homenets. Al peu del camí d'aquest mas al de Cabirols. Pertany a l'època altmedieval. L'estat de conservació és dolent
Castell de Musoleres. Prop de mas Reiners. Només es conserva un enderroc.
Torre de la Ferreria. Jaciment, en estat ruïnós, probablement d'una torre de l'època medieval.
Camí i carrerada de Torà a Puig-Redon. Antic camí ramader que s'enfila de Torà a l'Aguda per migjorn.
Carrerada de Guissona a l'Aguda. Baixa per la part de ponent vers el pla, creuant-se amb el cami ral de Torà a Biosca en l'indret de la Creu del Pla (casa Birrot). Es tractaria d'una de les vies pecuàries per menar el bestiar cap al Pirineu els mesos estivals.
Etimologia
El nom prové de la situació orogràfica del lloc: un cim ben afilat "agut".