Actualitat/Cultura

Publicació d'un llibre sobre la torre de Vallferosa

Autor: AjTora
dilluns 13 juliol 2020
Vallferosa (Torà)

És la primera publicació sobre aquesta obra mestra de l'arquitectura militar medieval catalana

 
Publicació d'un llibre sobre la torre de Vallferosa, obra mestra de l'arquitectura militar medieval catalana - Vallferosa Foto: Ramon Sunyer

L'Ajuntament de Torà ja disposa del llibre 'Vallferosa, una torre singular en una frontera de temps antics'. L'obra és el recull dels estudis de la tradició secular sobre Vallferosa i de quinze anys d'investigació d'un equip d'arquitectes, historiadors i arqueòlegs. Entre els treballs hi figura el que va fer els anys 80 en Jaume Coberó i Coberó, historiador local autodidacta.

El llibre, que compta amb l'aportació de 26 estudiosos, ha estat coordinat per Josep Esteve, arquitectes cerverí, i Joan Menchon, arqueòleg.

El volum s'ha publicat amb el finançament de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, CaixaBank i l'Ajuntament de Torà.

Vallferosa, la torre que 'reescriu la història'

La torre de 32 metres d'alçada i un diàmetre de 12 metres és una fortificació única, la més alta i ben conservada de Catalunya i una de les més importants d'Europa.

En el llibre s'exposa que el seu origen és molt anterior al que s'havia considerat tradicionalment i se situa entre els segles VIII i IX, i desmunta la teoria de ser una de les torres de frontera de la Marca Hispànica. El 2009 es va fer la prova del Carboni 14 a una fusta dels matacans i va donar una cronologia del 778 dc.

També aporta dades sobre la seva construcció. La torre està formada per dos anells i contràriament al que es creia es van construir de forma simultània i no en diferents períodes. L’estudi del morter de calç corrobora la contemporaneïtat de les dues anelles o torres donat que el morter és el mateix. També se sap que es va construir sense cap encofrat ni emprant cap basstida exterior, no hi ha cap indici de forat d’envestida, sinó des de dintre de la torre.

Una gran atracció turística

Des de fa uns anys, quan es va construir unes escales fins la porta d'accés, la torre de Vallferosa es pot visitar el seu interior i també pujar fins dalt. En aquest temps, ha rebut la visita de milers de visitants, procedents d'altres indrets de Catalunya i també d'Espanya i diferents països europeus.

Les visites, que inclouen Interior de la torre, l’església i el poble, són acompanyades per voluntaris de l'Associació del Patrimoni Artístic i Cultural de Torà i de l'Associació Amics de la Torre de Vallferosa. Es realitzen el 1er i 3er diumenge dels mesos de març, abril, octubre i novembre i cada diumenge dels mesos de maig, juny, juliol, agost i setembre. Hi ha dos torns horaris, a les 11 i a les 12:30 h.

Enguany, s'han suspès les visites per la pandèmia de la covid i per l'inici imminent d'obres de restauració.

Vols compartir-ho?