Actualitat/Societat

Vall de Núria acull l'agermanament entre Torà i Queralbs

Autor: AjTora
dijous 30 juny 2016

La signatura posa en valor els vincles i les tradicions que uneixen els dos municipis i la seva relació amb Núria

 

El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Enric Ticó, ha acompanyat aquest dimecres l’alcalde de Torà (Segarra), Magí Coscollola, i l’alcaldessa de Queralbs (Ripollès), Immaculada Constans, durant l’acte d’agermanament que s’ha celebrat a Vall de Núria entre els dos municipis.

Amb aquesta signatura, els dos municipis expressen la seva voluntat de sumar esforços per donar a conèixer i popularitzar els vincles comuns entre Torà i Queralbs, així com reconèixer la seva relació històrica amb la vall de Núria. L’agermanament també pretén impulsar un sentiment d’identitat tradicional comú, basat en la història, la cultura i els valors compartits, per potenciar i promocionar els territoris implicats com a destinacions d’interès cultural, religiós, tradicional i turístic.

La devoció per Sant Gil, nexe d'unió

Torà i Queralbs formalitzen la seva amistat i el reconeixement mutu al nexe comú que comparteixen, la vall de Núria, un reconeixement amb anys d’història. Des de l’edat mitjana, els dos municipis van evidenciar la seva devoció per Sant Gil, patró dels pastors. Quan s’acostava l’hivern, els pastors de Queralbs que menaven els ramats als prats de l’entorn de Núria iniciaven la peregrinació anual cap a la plana en busca d’aliment, en una transhumància que els obligava a desplaçar-se quilòmetres fins als aiguamolls del Llobregós, on trobaven bones pastures per als animals.

És en aquest indret on els pastors van bastir una capella amb la imatge de Sant Gil perquè els protegís, com ja ho feia a les muntanyes de Núria. Més endavant el poble de Torà es va construir al voltant d’aquesta capella que, amb el temps i moltes reformes i ampliacions, ha esdevingut el temple parroquial, amb la imatge gòtica del patró presidint el presbiteri.


Font: Gencat
  + info (enllaç extern)

Vols compartir-ho?